September 29, 2024

Skylight Webzine

Online since 2000

Οι 4 Εποχές του Vivaldi ξαναγράφονται από τον Max Richter


Γραμμένο το 1723, το ‘Four Seasons’ του Antonio Vivaldi είναι αναμφισβήτητα το πιο γνωστό έργο κλασικής μουσικής στο κόσμο και ένα από τα κομμάτια με τις περισσότερες ηχογραφήσεις, όλων των εποχών.

Σε μία τολμηρή κίνηση χαρακτηριστική της καινοτόμου καριέρας του, ο Max Richter έφερε με σθένος το κουαρτέτο baroque κονσέρτων στον 21 αιώνα.

Φημισμένος για την μινιμαλιστική ‘post classical’ προσέγγιση, ενσωματώνοντας ηλεκτρονικούς και ανακαλυφθέντες ήχους, ο Richter -με αμφιλεγόμενο τρόπο- ‘απέρριψε’ μεγάλο μέρος του έργου του Vivaldi.

Παρομοιάζοντας την δουλειά του με αυτή του γλύπτη, ο Richter λέει ότι διάλεξε τα αγαπημένα του μέρη από το έργο και τα ανασχημάτισε σε ‘νέα αντικείμενα’, επιστρώνοντας και χρησιμοποιώντας λούπες γνώριμων αποσπασμάτων για να επανενεργοποιήσει ένα έργο ‘μειωμένο’ από την υπερβολική χρήση σε ανελκυστήρες, τηλεοπτικές διαφημίσεις και ως μουσική αναμονής τηλεφώνων.

“Κράτησα μόλις το 25% από τις νότες αλλά υπάρχει το DNA του Vivaldi σε όλο αυτό” λέει ο Max. “Κράτηση την κίνηση και τα σχήματα, την υφή και την δυναμική. Υπάρχουν τα αποσπάσματα του Vivaldi και τα αποσπάσματα μου όπου ονειροπολώ σε σχέση με το αυθεντικό και σκέφτομαι φωναχτά για αυτό”. Αρχικά κυκλοφόρησε στη Γερμανία το 2012, το ‘Vivaldi Recomposed’ είναι η Πέμπτη κυκλοφορία της καινοτόμου σειράς της Deutsche Grammophon, με συνεργασίες ανάμεσα σε εμβληματικούς μουσικούς του παρελθόντος και του μέλλοντος. Οι προηγούμενες ‘Recomposed’ κυκλοφορίες είναι: Matthias Arfmann (2005), Jimi Tenor (2006), Carl Craig & Moritz von Oswald (2008) και Matthew Herbert (2010).

Ωστόσο ο Max Richter με το Vivaldi ‘Recomposed’ έχει επιτύχει όχι μία απλή διασκευή του έργου – αλλά έχει ‘απορροφήσει’ το “Four Seasons’ του Vivaldi και έχει ‘διαποτίσει’ με αυτό το μουσικό κυκλοφορικό του σύστημα.

 

Δείτε την παρουσίαση του άλμπουμ από τον Max Richter εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=qTapNp-31rU

Κατεβάστε το άλμπουμ εδώ: https://itunes.apple.com/gr/album/recomposed-by-max-richter/id827705582

 

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

 

Ο Max Richter είναι ένας βραβευμένος Βρετανός συνθέτης, που σπούδασε σύνθεση και πιάνο και έχει γράψει μουσικά θέματα για πολυάριθμα film soundtracks, όπως το βραβευμένο με Golden Globe φιλμ Waltz with Bashir το 2007. Άρχισε την καριέρα του ως συνιδρυτής του σύγχρονου κλασικού συνόλου Piano Circus το οποίο ήταν αφοσιωμένο στην ερμηνεία έργων των Arvo Pärt, Brian Eno, Philip Glass, Julia Wolfe και Steve Reich.

Η μουσική του έχει παρουσιαστεί σε διεθνή trailers όπως για την ταινία του Ridley Scott ‘Prometheus’, το διεθνές trailer για την ταινία του Terrence Malick ‘To the Wonder’ (2012) και το trailer για την ταινία του Clint Eastwood ‘ J. Edgar’ (2011).

Πρόσφατα ο Max Richter έγραψε το ‘πένθιμο’ θέμα για την νέα σειρά του HBO ‘The Leftovers’. Ενώ ο πολυτάλαντος Γάλλος Woodkid συμπεριέλαβε μία εκτεταμένη, ξανά-ηχογραφημένη version του ‘Embers’ του Richter, στο κομμάτι του ‘The Golden Age’. Δείτε το επικό κινηματογραφικό video εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=RWMMdX6KYGM

 

Ο Max Richter έχει προταθεί και κερδίσει αρκετά βραβεία. Ανάμεσα σε άλλα έχει τιμηθεί με τα:

European Film Award –Best Composer, Waltz with Bashir

ECHO Klassik -‘Klassik ohne Grenzen’, Recomposed by Max Richter: Vivaldi’s Four Seasons

Preis der deutschen Filmkritik –Beste Musik, Die Fremde

 

Max Richter’s official page: http://www.maxrichtermusic.com/en/index.php

Max Richter’s facebook page: https://www.facebook.com/MaxRichterMusic?fref=ts

 

 

Πηγή: EMI Music